Četvrto izdanje konferencije o testiranju softvera Viaqa

Nakon turneje po hrvatskim gradovima, testeri softvera ove se godine ponovno okupljaju u Osijeku - gradu softvera. Konferencija nastavlja put prema nešto nesposrednijem modelu u kojem sami sudionici na licu mjesta kreiraju veći dio programa konferencije.
Grad Osijek ponovno okuplja testere softvera iz cijele Hrvatske na ovogodišnjoj konferenciji Viaqa koja se održava već četvrtu godinu zaredom. Konferencija se tijekom godina pokazala kao izvrsno mjesto "networkinga" za pripadnike testerske zajednice, a ove godine se očekuje odaziv velikog broja testera softvera kao i onih koji žele saznati više o ovoj mladoj IT profesiji ili su jednostavno zaljubljenici u softver.
Jednodnevna, besplatna konferencija o testiranju softvera Viaqa održat će se u petak, 28. lipnja 2013. godine, s početkom u10.30, a ugostit će ju agilni osječki poduzetnički inkubator BIOS-u kojem djeluju softverski startupi poput Farmerona ili Anctua te je stjecište tvrtki okupljenih oko inicijative Osijek Software City. Konferencija je do sada održana u tri hrvatska grada - Osijeku, Zagrebu i Varaždinu.

Prijave za sudjelovanje su već otvorene putem službenih stranica konferencije te je sudjelovanje besplatno uz prethodnu on-line prijavu kako bismo lakše organizirali prostor. Ove godine ponovno bilježimo prijave iz raznih krajeva Hrvatske što još jednom pokazuje da su ljudi spremnipotegnutii na put radi prilike da saznaju nešto novo i upoznaju kolege iz branše- izjavio je Davor Banović test manager u softverskom startupu ShoutEm, jedan od organizatora konferencije Viaqa.

Nakon cijelog niza atraktivnih predavanja koje su tijekom godina održali brojni poznati predavači poput autora testerskog alata Watir -Breta Pettichorda, poznatog UX evangelista Marka Dugonjića Maratza, Vibora Cipana iz UX Passion il Tomislava Tipurića iz Microsofta, ove godine konferencija nastavlja put prema nešto neposrednijem modelu u kojem sami sudionici na licu mjesta kreiraju veći dio programa konferencije. Ovakav je pristup ostvario uspjeh već i na prošlogodišnjoj konferenciji Viaqa u Varaždinu kada su, nakon niza klasičnih predavanja, sudionici do kasno u noć nizali "munjevite govore" odn. "lightning talks."

Munjeviti govori zamišljeni su kao kratki predavački nastup - do pet minuta - u kojem jedan ili više sudionika iznosi ukratko temu koja se daljerazrađujeu otvorenoj zajedničkoj diskusiji. To je neformalniji način izlaganja teme koji ne zahtijeva dugotrajno pripremanje ili izradu powerpoint prezentacije te omogućuje lakše i izravnije komuniciranje sudionika o temi koja se predstavlja.

Zanimljivije teme koje potaknu na razgovor veći broj sudionika dobit će svoj prostor na odvojenim "okruglim" stolovima gdje se paralelno može voditi više rasprava. Svi su sudionici pozvani naznačiti neki svoj munjeviti govor, ali i klasično predavanje ili radionicu putem "post-it" poruka koje lijepe na ploču te koje sami sudionici konferencije dalje raspoređuju u različite konferencijske termine i tako kreiraju programski raspored.

Sudionicima konferencije će uz potpuno opremljenu konferencijsku dvoranu na raspolaganju biti i novouređeni kolaborativni prostor u BIOS-u predviđen upravo za ovakav tip događanja, ali i okupljanja kreativnih pojedinaca i grupa u potrazi za besplatnim prostorom za početke svojih projekata.

Konferenciju i ove godine, po četvrti put za redom, sponzorski prati softverska tvrtka Pet Minuta, a pridružuju joj se Filipin.eu i Tentamen, tvrtke koji veći dio prihoda ostvaruju upravo od usluga testiranja softvera.

Više informacija o konferenciji Viaqa potražite na službenim stranicama.