Osijek Software City postao je udruga

Osijek Software City postao je udruga 

Godinu dana nakon pokretanja projekta Osijek Software City danas je u Osijeku održana Osnivačka skupština udruge – Osijek Software City u čijem radu sudjeluju vodeće slavonske tehnološke tvrtke poput Inchooa, Farmerona, Escape Studija i Mono Softwarea. OSC je napokon formalno udruga!

Projekt Osijek Software City u siječnju 2013. pokrenule su četiri osječke tehnološke tvrtke:Inchoo, Mono Software, Farmeron i BetaWare (tada K-informatika) kojima su se ubrzo pridružili Adcon pa potom u listopadu Escape Studio i Gauss Development, o čemu smo pisali. Netokracija od početka podržava Osijek Software City, a danas smo i njihov medijski partner.

Bilić kao predsjednik udruge

Kako ekskluzivno doznajemo od pokretača, prvi predsjednik udruge je Inchoov osnivač Tomislav Bilić, a glavni tajnik Nandino Lončar, također iz Inchooa. Upravni odbor pak čine: : Dejan Bešir (BetaWare), Zorin Radovančević (Escape Studio), Matija Kopić (Farmeron), Denis Sušac (Mono Software), Ivan Lozančić (Poslovanje 2 – Gauss Development) i Zvonimir Radoš (Adcon).

 

U prvoj, neformalnoj godini aktivnosti projekta održan je OSChackathon na kojem je naša Marina Filipović Marinshe bila sudac, nekoliko Osijek City Software meetupova pa potom i Software Startup Academy u suradnji s Microsoftom Hrvatske. Lončar  za Netokraciju opisuje prvu godinu rada:

Prve godine organiziran je niz zanimljivih i korisnih događanja koja su privukla ciljanu skupinu studenata, freelancera, profesionalaca i ostalih IT entuzijasta, ali i koja su zainteresirala lokalnu zajednicu, obrazovne strukture, medije, jedinice lokalne samouprave, ministarstva i državne institucije te razne investitore i partnere. S ponosom možemo reći da smo stvorili respektabilni “pokret” koji je na najboljem putu da od Osijeka napravi jaku regionalnu startup zajednicu.

Osnivanjem udruge neće se promijeniti dosadašnji pristup i način  rada projekt, već je po Lončarevim riječima jednostavno korak dalje u posvećenosti zadanim ciljevima. Udruga je bitna i zbog toga što Osijek Software Cityju daje veću administrativnu slobodu, pri čemu je organizacija pravno i financijski neovisna od uključenih tvrtki.

Prema statutu udruge, članom Udruge može postati svaka punoljetna poslovno sposobna domaća ili strana fizička osoba, kao i pravne osobe. Statut će biti objavljen na službenoj web straniciudruge softwarecity.hr, na kojoj ste i dosad mogli pratiti njihov rad. Čestitamo dragim nam Osječanima!