Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Osijeku

bios

bios

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  boravila je 15.01.2016. u radnom posjetu Osijeku, točnije Poduzetničkom inkubatoru BIOS d.o.o., tijekom kojeg su joj se predstavile članice udruge Osijek Software city, koja okuplja tvrtke iz IT sektora.Uz domaćina ovog susreta, direktora BIOS-a Jean-Pierre Maričića, predsjednici su se pridružili i gradonačelnik Ivan Vrkić te župan Vladimir Šišljagić.
Na radnom sastanku s Predsjednicom svoje su tvrtke predstavili:
- Tomislav Bilić, vlasnik tvrke Inchoo d.o.o. iz Osijeka, koja se specijalizirala za e-commerce rješenja i regionalni je leader za Magento platformu;
- Denis Sušac, direktor tvrtke Mono d.o.o. iz Osijeka - proglašeni su nacionalnim šampionima u sklopu prestižnog izbora The European Business Awards za 2014./2015. godinu;
- Nikola Dujmović, direktor tvrtke SPAN d.o.o. iz Zagreba - vodeća hrvatska tvrtka u pružanju profesionalnih usluga projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničke podrške za korisnike. Jedan od klijenata im je i internacionalni div McDonalds;
- dr.sc. Tomislav Jakopec, s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji je govorio o aktivnostima u sklopu udruge kao i naporima na fakultetu za jačanje IT scene u Osijeku;
- Boris Rauš, suvlasnik tvrtke Bamboo Lab  iz Osijeka, kao primjer mladih ljudi koji ostaju u Osijeku i uspješno posluju.

Udruga Osijek Software City okuplja 29 tvrtki iz IT sektora (čiji su predstavnici nazočili radnom susretu s predsjednicom), s više od 500 djelatnika i godišnjim prihodom od preko 400 milijuna kuna, a svim ovim tvrtkama zajedničko je što im je tržište cijeli svijet te preko 90% prihoda ostvaruju upravo iz inozemstva.

Predsjednica je istaknula kako se svugdje osjeća optimizam izlaska iz recesije te posebno izrazila zadovoljstvo osječkim poduzetničkim duhom i željom za prenošenjem znanja u ovoj ustanovi. Upravo zahvaljujući suvremenim IT tehnologijama moguće je raditi istovremeno na više mjesta u svijetu, a ta činjenica u hrvatskom gospodarstvu još nije dovoljno prihvaćena- smatra Predsjednica - te ističe upravo Osijek kao pozitivan primjer na ovom području.

Istaknula je kako se rast BDP-a osigurava kroz poduzetništvo, stvaranje novih radnih mjesta, ali da je zato nužno ići u korak s vremenom i svjetskim trendovima, kao što se radi u Osijeku, a što treba proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Grabar-Kitarović je naglasila kako se zahvaljujući IT tehnologijama može raditi istovremeno na više mjesta u svijetu, o čemu premalo razmišljamo kada je u pitanju gospodarstvo.

Obrativši se čelnicima lokalne samouprave, djelatnicima Poduzetničkog inkubatora BIOS i Udruge "Osijek Software City", izrazila je zadovoljstvo poduzetničkim duhom, koncentracijom i prenošenjem znanja u ovoj ustanovi, kao i uvjerenje da će Hrvatska na takav način brzo uhvatiti korak s razvijenijim zemljama. U virtualnom svijetu, koji je ipak toliko stvaran, odvija se puno toga, uključujući i gospodarstvo, i to je komponenta gospodarstva koju u Hrvatskoj još nismo sasvim shvatili, osim u nekim sredinama, kao u Osijeku, poručila je predsjednica te kako se o novim tehnologijama premalo razmišlja kada je u pitanju gospodarstvo jer rast BDP-a može se osigurati upravo stvaranjem novih radnih mjesta kao što se radi u Osijeku.

Glavni tajnik Osijek Software City-ja Bela Ikotić predstavio je Udrugu koja okuplja 29 IT tvrtki s više od 500 djelatnika i godišnjim prihodom od preko 400 milijuna kuna, u kojem oko 90% čini izvoz. Predsjednici su predstavljeni projekti vezani uz zapošljavanje i izvoz te koji donose pozitivan boom industriji. Ikotić je naglasio kako Osijek ima nevjerojatan potencijal za rast IT sektora ali i ne samo njega, te da njihovi projekti osim poslovnog uspjeha imaju i velik društveni značaj za lokalnu zajednicu.