Program obuke o razvoju klastera

Program obuke o razvoju klastera

Program obuke o razvoju klastera

​Prve dvije radionice u okviru prve faze Programa obuke o razvoju klastera – Faza osnivanja klastera uspješno su provedene u Zagrebu i Osijeku.
Program obuke o razvoju klastera uspješno je započeo s organizacijom prve dvije radionice Faza osnivanja klastera u Zagrebu, 13. i 14. veljače te Osijeku, 16. i 17. veljače 2012. godine. Radionice su organizirane u suradnji s Ministarstvom gospodarstva.

Na radionicama su sudjelovali predstavnici brojnih klasterskih organizacija: sektora proizvodnje odjeće i proizvoda od kože, pčelarstva, ekološke poljoprivrede, proizvođači proizvoda od šljiva, ICT sektora. Radionicama su prisustvovali i predstavnici potpornih institucija, regionalnih razvojnih agencija te sveučilišnog sektora.

Svrha radionica jest pomoći onima koji namjeravaju pokrenuti, razvijati ili podupirati klasterske organizacije kako bi se osigurali čvrsti temelji za uspješno udruživanje u klastere. Faza osnivanja je prva od tri faze radionica koje će sudionike provesti kroz proces razvoja klasterskih organizacija, od samog osnivanja, kroz konsolidaciju do rasta i razvoja klastera.

Radionice vode predavači s dugogodišnjim iskustvom, Eugene O’Curry i Andrea Vugrinović, uz pomoć Darije Magaš, Voditeljice projekta iz Ministarstva gospodarstva te Barryja Condrona, Voditelja tima projekta. Sudionici su na radionicama prošli kroz ključne procese donošenja odluka potrebne za osiguranje čvrstih temelja klastera.

Predavači su sudionicima prikazali brojne primjere uspješnih klastera iz Europske unije te lekcije koje mogu iskoristiti u svojim postojećim i potencijalnim klasterskim organizacijama.

U sljedeća dva tjedna radionice će se održati u Varaždinu, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Nakon ove faze, uslijediti će radionice Faze konsolidacije koje su predviđene za razdoblje od travnja do lipnja 2012. godine te radionice Faze rasta čije je održavanje predviđeno za jesen 2012. godine. Za daljnje informacije, pratite našu web stranicu. www.razvoj-klastera.hr.