RAZUM i IRCRO: Kako do 37 milijuna kuna državnih potpora za poduzetnike?

predstavljanje programa IRCRO i RAZUM

predstavljanje programa IRCRO i RAZUM

S početkom 2015. krenuli su i novi natječaji – agencija je jučer na Poduzetničkom forumu predstavila dva od njih, IRCRO i RAZUM, koji u novom izdanju uključuju neke pozitivne promjene.

RAZUM (Program razvoja na znanju utemeljenih poduzeća) je program koji koristi sredstva Svjetske banke za financiranje mikro, malih, srednjih poduzeća i startupa. Potpora je to u oblikuuvjetnog zajma namijenjena novoosnovanim poduzećima ili razvoju novog proizvoda ili usluge u postojećem, s naglaskom na inovativne, tehnološke i pretkomercijalne projekte.

Mikro i mala poduzeća na ovaj način mogu financirati do 70 posto prihvatljivih troškova, srednja 50 posto, a ostatak sredstava tvrtke moraju osigurati same. Maksimalno trajanje prijavljenog projekta je 24 mjeseca, za koja je najveći mogući iznos potpore 9 milijuna kuna, a ako projekt traje 12 mjeseci, taj je iznos 6 milijuna. Ovaj iznos moći će se koristiti namjenski za bruto plaće onih zaposlenika koji rade razvoju, putovanja vezana uz razvoj, materijale i sitni inventar, razvojnu opremu i troškove razvojnih usluga.

Sam proces sastojat će se od tri koraka: u pretprijavi preko dostupnog obrasca potrebno je jasno i koncizno dati tražene osnovne informacije o projektu. Poduzeća koja prođu ovu fazu uz prijavu šalju pun poslovni plan kako bi se kvalificirala za potpore, a predstavnici agencije dali su nekoliko savjeta:

odredite jasan cilj;
napravite dobar poslovni plan;
procijenite dobro vrijednost svoje inovacije;
budite realistični u procjeni tržišta;
dobro pozicionirajte svoj proizvod;
iskoristite profesionalnu podršku;
ne oklijevajte s izlaskom na tržište;
ne gubite fokus na rezultat;
vodite računa o intelektualnom vlasništvu;
vodite računa o pravnom uređenju odnosa;
dobro iskoristite sredstva

Krajnji rok za pretprijave je 1. travnja, za slanje poslovnih planova 1. lipnja, a procjenjuje se kako bi ugovori o potporama mogli biti spremni već sredinom srpnja.

Drugi natječaj, IRCRO, namijenjen je malim i srednjim poduzećima koja će na svojim razvojno istraživačkim aktivnostima surađivati s nekom od znanstveno istraživačkih institucija. Riječ je svakako o pozitivnoj inicijativi ne samo za poduzetnike, nego i za akademsku zajednicu koja kod nas (uz časne iznimke) uvelike boluje od nedostatka kontakta s industrijom te nedostatka komercijalnih i praktičnih projekata u koje bi se studenti mogli uključiti.

Na natječaj se mogu prijaviti fizičke osobe, mala i srednja trgovačka društva, iako će prvi navedeni morati osnovati tvrtku prođu li selekcijski proces.

Prijavljeni projekti moraju uključivati razvoj novog proizvoda, procesa ili usluge ili značajno poboljšanje postojećeg, a kriteriji prema kojima će se ocjenjivati su tržišni potencijal, potreba za znanstvenom infrastrukturom ili znanjem.

U ovom natječaju riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u visini do 900 000 kuna ili do 50 posto opravdanih troškova po projektu, od čega znanstveno-istraživačkoj instituciji mora pripasti barem 15 posto troškova.

Više potpore, veći iznosi?

Osim ova dva projekta, HAMAG-BICRO objavio je i kako vodi startupe ove godine na CeBIT u Hannover, pokrivajući troškove izložbenog prostora i do 70 posto troškova puta, dajući alternativu grupnim odlascima na sajmove koje organizira HGK i koje nisu nužno dobile najbolje reakcije.

Osim toga, planiraju se i povećati ulaganja – nezavisna procjena učinka prethodno dodijeljenih potpora pokazala je kako njihovi efekti na gospodarstvo nisu bili dovoljno značajni, rekao je predstavnik agencije, i to ponajprije zato što je bila riječ o premalim investicijama.