Međunarodna konferencija o poduzetništvu 2012

Inovativnost + Poduzetništvo = Konkurentnost
​Poduzetnički inkubator BIOS i Centar za poduzetništvo Osijek, u suradnji s Privrednom bankom Zagreb d.d., organizirali su u Osijeku šestu Međunarodnu konferenciju o poduzetništvu „Inovativnost + Poduzetništvo = Konkurentnost“ od 18. do 19.10.2012., na kojoj je sudjelovao 21 predavač i više od 150 sudionika.

Teme konferencije bile su:

Poduzetnici i EU
Razvoj i utjecaj tehnologije u poduzetništvu
Suradnjom do razvoja

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili gđa. Danijela Lovoković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, gđa. Dijana Bezjak, pomoćnica ministra Ministarstva poduzetništva i obrta te Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, koji su naglasili kako je bitno suradnjom Vlade i poduzetnika stvoriti optimalno okruženje za razvoj poduzetništva i priljev novih investicija.

Konferencija je započela predavanjima predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta, gđe. Ljiljane Zajc, koja je predstavila novi zakonodavni okvir za poticanje investicija u RH te pomoćnice ministra, gđe. Dijane Bezjak, koja je sudionicima predstavila mogućnosti korištenja EU fondova od strane malih i srednjih poduzetnika u 2012. i 2013. Nakon toga je gđa. Katarina Ivanković Knežević, kao predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, prezentirala što nas čeka u budućnosti u kontekstu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Prof. dr. sc. Slavica Singer je zaključila prvi dio konferencije svojim predavanjem o „pametnoj specijalizaciji“ te kako do održivog razvoja.

Nakon predavanja je uslijedila panel diskusija na temu „Poduzetnici i EU“. U panel diskusiji su sudjelovali Piotr Soszynski, predstavnik tvrtke MakoLab iz Poljske, Zvonko Popović, predstavnik tvrtke Kanaan d.o.o., Daniela Šantalab, predstavnica Ministarstva gospodarstva, Petar Lovrić, predstavnik HUP-a i Hrvoje Galičić, predstavnik HBOR-a. Moderator panel diskusije bila je prof.dr.sc. Slavica Singer. U diskusiju su se uključili i ostali sudionici konferencije, koji su svojim pitanjima potakli raspravu o problemima s kojima se susreću poduzetnici prilikom implementacije projekata subvencioniranih iz EU fondova.

Ostala predavanja su bila podijeljena u 2 tracka, koja su se simultano odvijala u 2 dvorane. Prvi track je bio orijentiran na IT sektor, a drugi track obuhvatio je iskustva poduzetnika i institucija u prijavi i implementaciji projekata sufinanciranih iz EU fondova. Svaki track pratili su moderatori, koji su svojim iskustvom poticali ostale sudionike na postavljanje pitanja i diskusiju.

U petak, 19.10.2012., u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora BIOS, održana je diskusija o Hrvatskoj u EU, „Što učiniti sada kako bi nam 2013. bilo bolje?, koja se bazirala na rezultatima istraživanja o Europskoj uniji i Hrvatskoj, provedenog među sudionicima konferencije. Moderatori ove diskusije bili su Ivo Koški, direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS i Darija Krstić, voditeljica Centra za poduzetništvo Osijek.

Generalni pokrovitelji konferencije bili su Grad Osijek i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Suorganizator konferencije bila je Privredna banka Zagreb d.d.

Partneri konferencije bili su: Poduzetnički centar Pakrac, Ladarice d.o.o., Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Osječko-baranjska županija i Poslijediplomski studij Poduzetništvo.

Medijski pokrovitelj je bio  BIZdirekt.

Prezentacije s konferencije te rezultate istraživanja provedenog među sudionicima, možete pogledati u nastavku.