Međunarodna konferencija o poduzetništvu 2016

X. Međunarodna konferencija o poduzetništvu

X. Međunarodna konferencija o poduzetništvu "Inovativnost i konkurentnost kao pokretači razvoja"

"Inovativnost i konkurentnost kao pokretači razvoja"
U Osijeku je 25. i 26. studenog 2016. godine održana jubilarna X. Međunarodna konferencija o poduzetništvu na temu „Inovativnost i konkurentnost kao pokretači razvoja“ u organizaciji Poduzetničkog inkubatora BIOS i Centra za poduzetništvo Osijek. Konferencija je  okupila 150 sudionika iz cijele Hrvatske, najvećim dijelom djelatnika potpornih institucija i poduzetnika.

Nakon pozdravnih govora organizatora konferencije, direktora Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. Jean-Pierrea Maričića te voditelja Centra za poduzetništvo, Tomislava Barbarića, okupljene su pozdravili i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak te zamjenik veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Peter Clements.

Predavanja je otvorio Damir Sabol, osnivač Iskon interneta i vlasnik i osnivač tvrtke photoMath koja je izradila aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Damir Sabol predstavio je sudionicima konferencije svoja iskustva u poduzetništvu od djetinjstva kada je s bakom i djedom prodavao po tržnicama i sajmovima u Međimurju do današnjih dana kada se njegova aplikacija promovira u svjetskim medijima i koristi od strane milijuna korisnika u cijelom svijetu. Nakon njega, Ivan Karežić iz tvrtke Rimac automobili upoznao je sudionike konferencije s važnosti koju imaju istraživanja i razvoj u automobilskoj industriji na primjeru istraživanja i inovacija koja se provode u tvrtki u kojoj je zaposlen od 2011. Prvi blok predavanja završio je Ivo Špigel, autor knjige „The European Startup Revolution: Interviews With European Entrepreneurs“ koji je okupljenima predstavio iskustva brojnih europskih startup poduzetnika koje je upoznao i intervjuirao u pripremama za pisanje svoje knjige. Inovativnost tih poduzetnika omogućila im je da u kratkom roku svoje ideje i projekte pretvore u ozbiljne komercijalne poslovne poduhvate ponekad uz dodatno financiranje iz raznih fondova, a ponekad i bez dodatnog financiranja.

Drugi blok predavanja otvorio je Matija Kopić, osnivač Farmerona koji je govorio o iskustvima razvoja tvrtke na globalnom tržištu. Matija je okupljenima ispričao na koji je način povezao dvije, na prvi pogled nespojive djelatnosti – poljoprivredu i IT  te kako je svoju ljubav prema farmama, a koja je nastala kao rezultat obiteljskog posla, pretvorio u vrlo unosan posao, danas prepoznat prepoznat diljem svijeta, budući da tvrtka Farmeron, osim u Hrvatskoj, posluje i u Sjedinjenim Američkim Državama. Matiju je za govornicom zamijenila Zrinka Vlašić, marketing/sales manager u obiteljskoj tvrtki Air Pannonia koja se bavi medicinskim prijevozom putnika, a svoje poslovanje lagano usmjeravaju i prema medicinskom turizmu koji je u Hrvatskoj još uvijek u povojima. Danas globalna tvrtka Air Pannonia, započela je rad kao mala obiteljska tvrtka, koja se u začetcima bavila tek oprašivanjem komaraca. Godine 1995. tvrtka pokreće pilotsku školu te proširuje svoje područje djelovanja, dok 2014. započinje djelatnost VIP i medicinskog prijevoza bolesnika, a danas u suradnji s brojnim bolnicama diljem Hrvatske i svijeta, radi na spašavanju života prijevozom putnika te organa za transplataciju.  
 
Na samom kraju, Srđan Kovačević, iz tvrtke Reaktor R&D & Innovation Lab, je predstavio izvore financiranja dostupne startupima u Republici Hrvatskoj.  Srđan je sudionicima pojasnio mogućnosti financiranja ideja, ističući potencijalne probleme kreditiranja poduzetnika, iz perspektive osobe koja je radila u bankarskom sustavu. Srđan se tijekom predavanja usmjerio na financiranje sredstvima poduzetničkog kapitala te sredstvima Europske unije koji su okupljenim poduzetnicima razjasnili mogućnosti financiranja vlastitih ideja .

Uslijedila je panel rasprava koju je moderirao Ivo Špigel i na kojoj su sudjelovali svi predavači. Publika je imala brojna pitanja na koja su predavači odgovorili, a glavni zaključak svih prisutnih je kako su inovativne ideje i strast jamac poslovnog uspjeha.

Drugi dan konferencije se održao u prostorijama Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. gdje su prisutni gosti, od kojih su veliki broj činili sadašnji i bivši stanari, mogli vidjeti prigodni film o 20 godina djelovanja BIOS-a. Direktor BIOS-a Jean-Pierre Maričić podijelio je zahvalnice osobama i institucijama koje su zaslužne za uspješan rad i razvoj Inkubatora tijekom ovih 20 godina. Zahvalnice Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. dobili su prof.dr.sc. Slavica Singer, mr. Marijan Ožanić, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ekonomski fakultet u Osijeku, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, Međunarodni centar za poduzetničke studije u Osijeku, Osijek Software City i Centar za poduzetništvo Osijek.