Konferencija o poduzetništvu 2017

XI. Konferencija o poduzetništvu - panel rasprava

XI. Konferencija o poduzetništvu - panel rasprava

"Utjecaj lokalnog poduzetničkog ekosustava na razvoj poduzetništva"

U Osijeku je 24. studenog 2017. godine održana XI. Konferencija o poduzetništvu na temu "Utjecaj lokalnog poduzetničkog ekosustava na razvoj poduzetništva" u organizaciji Poduzetničkog inkubatora BIOS i Centra za poduzetništvo Osijek. Konferencija je  okupila više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske, najvećim dijelom predstavnike potpornih institucija i same poduzetnike.
Nakon pozdravnih govora organizatora konferencije, direktora Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o., Saše Lamze, te voditelja Centra za poduzetništvo Osijek, Tomislava Barbarića, okupljene su pozdravili i dogradonačelnik Grada Osijeka Boris Piližota, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin te član Uprave HAMAG BICRO-a, Mario Turalija.

Predavanja je otvorio Keith Bradley, vlasnik tvrtke Ecosystem Visionary Intrinsyc koji živi i radu u Šibeniku i koji je okupljenima predstavio svoje projekte i izvrsnu suradnju koju ima s Gradom Šibenikom. Nakon njega, Antonio Barišić, viši savjetnik za razvoj zajednice Grada Šibenika, upoznao je sudionike konferencije s važnosti koju imaju projekti financirani iz EU fondova za razvoj Grada Šibenika te je ukratko predstavio provedene projekte, projekte koji su trenutno u provedbi i one u najavi. Prvi blok predavanja završio je Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca koji je istaknuo važnost komunikacije između potpornih institucija, gradske uprave i samih poduzetnika.

Drugi blok predavanja otvorio je Krešimir Canjuga, vlasnik tvrtke Hydromat d.o.o. koji je govorio o iskustvima razvoja tvrtke na globalnom tržištu te o izazovima s kojima se susreće u svakodnevnom poslovanju. Krešimira je za govornicom zamijenila Ida Pandur, vlasnica ENTG digitalne agencije i predsjednica udruženja Lean In Hrvatska. Ida se u svom zanimljivom i duhovitom predavanju osvrnula na rad udruženja Lean In Hrvatska čiji je cilj uključiti što više žena u IT setor te potaknuti što više žena da se odluče na poduzetništvo i otvaranje vlastitih tvrtki. 
 
Na samom kraju, naš kolega Bela Ikotić predstavio je rad Udruge Osijek Software City koja je svojim djelovanjem i edukacijama postala poznata izvan regionalnih okvira i širi se kao primjer izuzetno dobre prakse. Voditelj projekata u BIOS-u, Jean-Pierre Maričić, okupljenima je ukratko predstavio razoj BIOS-a, suradnju koju ostvarujemo s raznim partnerima te projekte koje smo uspješno proveli, kao i one na kojim trenutno radimo.

Uslijedila je panel rasprava koju je moderirao Tomislav Barbarić na kojoj su, uz predavače Antonia Barišića i Milorada Batinića, sudjelovali i Boris Rauš - suvlasnik tvrtke Bamboo Lab d.o.o. koja je BIOS-ov stanar, Anamarija Matić Kardoš - zamjenica pročelnice Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo grada Osijeka, Slavica Singer - Ekonomski fakultet u Osijeku, UNESCO katedra za poduzetništvo te Boris Čagalj - voditelj Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Slavoniju i Baranju. Publika je imala brojna pitanja i komentare na koja su predavači odgovorili, a glavni zaključak svih prisutnih je kako je za razvoj poduzetništva najvažniji dijalog između svih dionika poduzetničkog ekosustava i kako se problemi s kojima se poduzetnici susreću trebaju rješavati ažurnije i prioritenije.