Microsoft Innovation Center Osijek

mic osijek

mic osijek

Microsoftovi inovacijski centri (Microsoft Innovation Center) osnovani su kako bi korisnicima i partnerima osigurali pristup ka različitim programima i uslugama. Cilj centra je podupirati inovaciju i rast lokalnih ekonomija koje se temelje na proizvodnji softverskih rješenja.
U centru se posebno fokusiraju na zajednički rad na planiranju, istraživanju te razvoju inovativnih softverskih rješenja kroz jedinstveni ekosustav koji se sastoji od industrije, akademskog sektora i države.

Kontakt:
Bela Ikotić - koordinator projekata BIOS-a
Microsoft Innovation Center Osijek - coordinator
Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek 
Mob: +385 98 930 2748;
Tel: +385 31 209 955;
Fax: +385 31 209 956;
Web: www.inkubator.hr
J.J.Strossmayera 341, 31000 Osijek, Croatia

Globalnom mrežom od 130 Microsoftovih inovacijskih centara u 60 zemalja širom svijeta, Microsoft svim zainteresiranim studentima, razvojnim stručnjacima, istraživačima i poduzetnicima osigurava prilike za razvoj ICT vještina, obrazovanje u korištenju naprednih tehnoloških alata, a također i pristup tehnologiji te savjetodavnim uslugama.

Dio globalne mreže Microsoftov je inovacijski osnovan 2005. godine u Varaždinu. Uz blisku suradnju s lokalnim vlastima i zajednicom, tvrtkama i akademskom zajednicom, ključni cilj je pružiti pomoć malim i srednjim tvrtkama u stvaranju novih i inovativnih proizvoda i usluga, njihovom predstavljanju na tržištu i unapređenje njihove poslovne konkurentnosti.

Microsoft Innovation Center programska ponuda temelji se na tri glavne grupe ili područja koja su ključna u razvoju rasta ekonomija koje se zasnivaju na razvoju softverskih rješenja: Vještine i intelektualno vlasništvo, Industrijska partnerstva i Inovacije.

 • Skills and Intellectual Capital / Vještine i intelektualno vlasništvo

  (edukacijski sadržaji za razvoj programskih rješenja, poslovna znanja, znanja potrebna za razvoj tržišta, programi zapošljavanja studenata i povezivanja s poslovnim svijetom, itd.).
  Programi vezani uz intelektualni vlasništvo dizajnirani su kako bi razvijali i poslovna i tehnička znanja.
 • Industry partnerships / Industrijska partnerstva

  (industrijski klasteri, certifikacije vezane uz kvalitetu softvera, istraživanja u suradnji sa studentima, itd.).

  Microsoftovi inovacijski centri podupiru povezivanje između akademskog svijeta, industrije i Microsofta. Industrijska partnerstva uključuju klastere koji proizvode programska rješenja, certifikacijske programe za uspostavljanje kvalitete softvera kao i podršku za određene projekte. Također radi se na proof-of-concept projektima i raznim radionicama koje se izvode zajedno s tvrtkama uključenim u programe centra.

 • Innovation / Inovacije i invencije

  (razvoj novih inovativnih rješenja).

  Resurs Microsoftovih inovacijskih centara ima zadatak potpomoći inovativnost kroz razna hands-on iskustva te odrađivanje vrlo specifičnih tečajeva. To uključuje razne aktivnosti kao što su prilagođena rješenja za ISV partnere (nezavisne proizvođače softvera): Empowerment & Quality Assurance Initiatives Labs za ISV, startup tvrtke, partnere, studente i pojedince.

Ciljevi Microsoftovih inovacijskih centara u Hrvatskoj mogu se izraziti i na slijedeći način:

 • Pružanje infrastrukture i resursa za rad informatičko telekomunikacijskih tvrtki iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva prilikom kreiranja novih inovativnih proizvoda i usluga, kako bi im se omogućili preduvjeti za izgradnju proizvoda i usluga koje mogu ponuditi tržištu te izgradio kompetitivni poslovni model koji osigurava uspjeh na IT tržištu.
 • Pružanje usluga pomoći i savjetovanja novim, startup tvrtkama koje pokreću poslovanje i kojim su potrebne osnovne usluge savjetovanja po pitanju isplativosti, organizacije, modela i tehnologije proizvoda i usluga.
 • Pružanje usluga laboratorijske opreme za razvoj zajedničkih proizvoda i usluga između već postojećih tvrtki, razvojnih organizacija i dobavljača, te fokus na dijeljenje i prijenos znanja, kako u tehnologiji tako i osnovama poslovanja.
 • Pružanje usluga prijenosa znanja kroz organizaciju različitih predavanja, treninga, radnih grupa, testiranja proizvoda, te demonstracija tehnologija.
 • Potpora pri kreiranju srednjoročne i dugoročne studije izgradnje e-Government rješenja koji pokriva informacijske planove i rješenja koja bi lokalne vlasti i uprava trebali ostvariti u sljedećih nekoliko godina, kako bi se poboljšala interna poslovna učinkovitost i uspostavila infrastruktura koja se može iskoristiti za izgradnju e-Servisa i pokretanje dvostrane elektroničke komunikacije s građanima.
 • Potpora u zajedničkom radu s tvrtkama i partnerima koji rade na izgradnji rješenja, a kako bi se pružila pomoć u ostvarivanju interoperabilnosti, sigurnosti, privatnosti i kvaliteti kreiranja, čuvanja i razmjene podataka među rješenjima koja se kreiraju