News

Novosti

Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti

Arrow left long

Novosti

2019/05/15

Održana 13. besplatna edukacija "Razumijevanje financijskih izvještaja"

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

7894209f 909b 4090 9630 bd11e8b0681e
7894209f 909b 4090 9630 bd11e8b0681e

Održana 13. besplatna edukacija "Razumijevanje financijskih izvještaja"

NOVOSTI

2019/05/15

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Poduzetnički inkubator BIOS pokrenuo je kroz projekt "Inkubator 21. stoljeća - Učinkovitom poduzetničkom podrškom do gospodarske uspješnosti MSP-ova" aktivnost Akcelerator BIOS čiji je cilj da zainteresirani polaznici kroz informiranje, edukacije i savjetovanja steknu osnovna znanja i vještine potrebna za pokretanje vlastitih poduzetničkih poduhvata.

Ciljana skupina su nezaposleni, poduzetnici početnici i osobe koje planiraju započeti samostalni poduzetnički pothvat. Kroz projekt će se provesti 14 edukacija i 600 sati savjetovanja za sve polaznike.

Trinaesta edukacija na temu "Razumijevanje poslovnih izvještaja" održala se u utorak, 14. svibnja 2019. godine. Edukaciju je vodila Anamarija Delić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegije vezane uz identificiranje poslovnih prilika, poslovno planiranje i modeliranje, te financiranje poslovnih pothvata. 

Financijska pismenost ili poznavanje prednosti i nedostataka oblika financiranja poduzeća dokazano je jedan od najvažnijih faktora uspjeha poslovnih subjekata. Tijekom financijske krize poslovni subjekti koji su se znali koristiti informacijama i podacima iz svojih završnih financijskih izvješća i koji su znali koji i kada financijski izvor je najbolji izbor za njih, su imali bolje rezultate, lakše podnosili teret financijske krize, te nisu bili suočeni s otpuštanjima svojih djelatnika i smanjivanjem njihovih plaća. Cilj radionice bio je upoznati vlasnike malih i srednjih poduzeća, ali i sve one koji tek ulaze u svijet poduzetništva s informacijama koje možemo pronaći u završnim financijskim izvješćima (bilanca, račun dobiti i gubitka) te kako te informacije i podatke koristiti za svakodnevno upravljanje poduzećem i donošenje odluka. Na radionici je bilo riječi i o prednostima i nedostacima pojedinih izvora financiranja, kao i njihovu utjecaju na rast i razvoj poslovnih subjekata. Na praktičnim primjerima iz našeg okruženja, polaznici su samostalno identificirali i analizirali podatke, izračunali potrebne financijske pokazatelje, te donijeli odluke o financiranju poslovnih subjekata.

Image
Image
Image