News

Novosti

Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti

Arrow left long

Novosti

2019/07/23

Besplatna aplikacija za izdavatelje eRačuna

71dd117f f0c1 4204 82c5 a602f075d164
71dd117f f0c1 4204 82c5 a602f075d164

Besplatna aplikacija za izdavatelje eRačuna

NOVOSTI

2019/07/23

Od 1. srpnja 2019. godine stupile su na snagu odredbe Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi koje obvezuju javne naručitelje da moraju zaprimati samo eRačune i ne mogu zaprimati račune u drugom obliku. Kako se svi obrtnici mogu naći u situaciji da imaju narudžbu od nekog javnog naručitelja (npr. državnog tijela, grada ili općine, komunalnog društva ili škole), u tom će slučaju morati izdati eRačun jer im u suprotnom naručitelj račun ne smije ni zaprimiti, a niti platiti.

Obrtnici koji pretežito ili redovito posluju na takav način trebaju ugovoriti uslugu s certificiranim posrednicima za slanje eRačuna.

Za obrtnike kojima se obveza izdavanja eRačuna javlja tek povremeno i rijetko, FINA je razvila posebnu aplikaciju za izdavatelje koju mogu koristiti besplatno, uz određene uvjete. Aplikacija je prvenstveno namijenjena malim gospodarstvenicima koji nemaju drugo rješenje za slanje i zaprimanje računa. Aplikacija omogućava isključivo pojedinačno slanje računa prema obveznicima javne nabave. Ako korisnik želi i zaprimati račune od obveznika javne nabave i zaprimati i slati račune prema poslovnim subjektima, morat će koristiti nekakvo drugo odabrano rješenje.

Aplikaciji se pristupa putem Fininih poslovnih digitalni certifikata i/ili putem digitalnih certifikata banaka s kojima Fina ima poslovnu suradnju te je moguće pristupiti putem elektroničke osobne iskaznice (eOI). Nakon pristupa putem certifikata, korisnik odrađuje proces on – line registracije, bez dolaska u Finu. Nakon prihvaćanja Općih uvjeta, korisnik može slati račune prema obveznicima javne nabave.

Korištenje aplikacije je besplatno. Obratite pažnju da se bez nekog od prihvatljivih certifikata aplikaciji ne može pristupiti i sustav javlja pogrešku.

Važno: Usluge certificiranog  informacijskog posrednika, za izdavanje i/ili zaprimanje eRačuna obavlja niz pravnih osoba, koje su sve navedene na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: https://www.mingo.hr/page/kategorija/e-racun

POPIS INFORMACIJSKIH POSREDNIKA KOJI SU POVEZANI NA CENTRALNU PLATFORMU i USKLAĐENI S NORMOM ZA E-RAČUN:

1. FINANCIJSKA AGENCIJA (FINA) – slanje i zaprimanje eRačuna

2. HRVATSKA POŠTA (HP) – slanje i zaprimanje eRačuna

3. Hrvatski telekom (HT) – slanje eRačuna

4. mSTART d.o.o. – slanje eRačuna

5. ELEKTRONIČKI RAČUNI d.o.o. (Moj eRačun) – slanje i zaprimanje eRačuna

6. Megatrend Redok d.o.o. (OMNIZON) – za slanje eRačuna

7. Hitra produkcija dokumenata d.o.o. – slanje eRačuna

8. EDITEL ADRIA d.o.o. – slanje eRačuna

9. POS d.o.o. – slanje eRačuna

10. OPTIM IT d.o.o. – slanje eRačuna

11. Raverus d.o.o. – slanje eRačuna

Posebna je napomena da u slučaju korištenja eOI, korisnik koji je proces registracije odradio putem eOI i šalje račune putem eOI, račun šalje kao fizička osoba.

Pristup  aplikaciji se nalazi na Fininim stranicama, na poveznici: https://www.fina.hr/e-racun-u-javnoj-nabavi (potrebno odabrati – Aplikacije)

Detaljnije informacije tj. Opći uvjeti FINA-e mogu se pronaći OVDJE.

Izvor: www.okobz.hr