News

Novosti

Novosti, događanja, javni pozivi, natječaji

Arrow left long

Najava događanja

2019/10/29

Najava seminara: "Porezna reforma 2020. i druge aktualnosti"

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

4d0cc729 d987 47ea 90b8 5236a266355d
4d0cc729 d987 47ea 90b8 5236a266355d

Najava seminara: "Porezna reforma 2020. i druge aktualnosti"

NAJAVA DOGAđANJA

2019/10/29

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Na traženje članova HUP-a, a s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o novim propisima, HUP Regionalni ured Osijek u okviru svojeg PUMA programa organizira seminar koji će se održati u ponedjeljak 11. studenoga 2019. godine s početkom u 11 sati u prostorijama HUP Regionalnog ureda Osijek, Vukovarska ulica 31 (Eurodom, IV. kat), Osijek, na temu: "Porezna reforma 2020. i druge aktualnosti".

Ministarstvo financija je predstavilo predloženi set novih zakonskih promjena u poreznom sustavu Republike Hrvatske. Najveće promjene se očekuju u sustavu poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak i poreza na dobit, a nakon javne rasprave (putem e-savjetovanja) i parlamentarne rasprave očekuje se da bi većina predloženih izmjena mogla stupiti na snagu početkom 2020. godine.

Osim navedenih najavljenih izmjena, porezni propisi su već promijenjeni od 1.9.2019. godine kroz izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojim je definiran veliki broj novih neoporezivih isplata.

Također, tijekom seminara će obraditi će se obraditi i druge promjene iz praske, poput zanimljivih sudskih presuda, mišljenja Porezne uprave i nalaza iz poreznih nadzora koja zajedeno s poreznim propisima oblikuju poreznu svakodnevnicu.

Seminar je zamišljen kao interaktivna radionica u kojoj će polaznici, među ostalim, postavljati pitanja predavačima, imati priliku vidjeti velik broj primjera.

Kratki opis seminara

Nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak

 • Smanjenje poreza na dohodak mladim osobama
 • Izmjene Pravnika o porezu na dohodak koja su stupile na snagu 1.9.2019.;
 • Otpis tražbina;
 • Druge promjene;

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u

 • Promjene poreznih stopa i pragova;
 • Promjene kod oporezivanja kod prekograničnih transakcija s dobrima:
 • Druge promjene;

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit

 • Povećanje praga za primjenu porezne stope od 12%;
 • Promjene kod poreznih postupaka kod likvidacije;
 • Odredbe o izlaznom oporezivanju i hibridnoj neusklađenosti;
 • Druge promjene;

Najavljene promjene drugih poreznih propisa

 • Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona
 • Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza;
 • Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Druge novosti iz porezne prakse

 • Problemi iz prakse kod transfernih cijena
 • Presude Europskog suda pravde.

Predavači su:

Pere Mioč, direktor poreznog i poslovnog savjetovanja društva Mazars Cinotti. Cjelokupnu svoju poslovnu karijeru proveo je u Mazars Cinotti društvima na poslovima poreznog savjetovanja, gdje je uže specijaliziran za područje poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost. Pere se bavi prvenstveno poreznim savjetovanjem te transfernim cijenama. Ko–autor knjiga „Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave“ i „Mazars – Porezni savjetnik“ te autor stručnih članaka za raznovrsne stručne publikacije.

Vladimir Nol, senior manager u društvu Mazars Cinotti. Ima višegodišnje menadžersko iskustvo rada u poreznom odjelu Big Four-a te je jedan od vodećih stručnjaka za pitanja poreza na dohodak i doprinosa, posebno za pitanja prekograničnih kretanja radnika i povezana porezna i migracijska pitanja. Tijekom karijere je bio zadužen za mnoge projekte optimiziranja poreznog položaja poduzeća i fizičkih osoba u zemlji i inozemstvu, kao i projekte poreznih pregleda i dubinskih snimanja (due diligence). Također, sudjelovao je na mnogim međunarodnim edukacijama o poreznim temama.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno za članove HUP-a.

Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta dvorane, a najkasnije do četvrtka 7. studenoga 2019. godine elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr 

Priloženi dokumenti:

Prijavnica