News

Novosti

Novosti, događanja, javni pozivi, natječaji

Arrow left long

Vijest

2020/01/27

Sudjelovali smo na uvodnoj konferenciji projekta "Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera" u Somboru

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

1510e21b d5ee 4948 9bfd 42c7187978ee
1510e21b d5ee 4948 9bfd 42c7187978ee

Sudjelovali smo na uvodnoj konferenciji projekta "Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera" u Somboru

VIJEST

2020/01/27

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

24. siječnja u Somboru je održana uvodna konferencija projekta "Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera" - CBC Clusters na kojoj su sudjelovali dogradonačelnica Grada Sombora, delegacija Europske unije u Republici Srbiji, generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotice te predstavnici svih projektnih partnera.

Vodeći partner na projektu je Grad Sombor, a sudjeluju još Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj iz Republike Srbije, Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća te Poduzetnički inkubator BIOS. Provedba projekta započela je 1. lipnja 2019. godine, a traje do 1. lipnja 2021. godine.

Voditelj projekta, g. Saša Bošnjak iz Grada Sombora, predstavio je glavni cilj projekta, a to je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast sposobnosti i zaposlenosti malog i srednjeg poduzetništva (MSP) na području partnerskih organizacija. Izazovi s kojima će se baviti ovaj projekt su nedostatak kvalificirane radne snage za mala i srednja poduzeća u dominantnim industrijama na području partnerskih organizacija - papirna industrija i strojarstvo u Belišću, te poljoprivreda u Somboru, kao i visoka stopa nezaposlenosti te nizak potencijal za inovacije. Kako bi se riješili navedeni izazovi, ovim projektom planira se uspostaviti jača prekogranična suradnja između industrije-javnog sektora-sveučilišta i civilnog društva te će se na taj način osigurati uvjeti za rast i zapošljavanje te razvijanje inovacijskih potencijala lokalnih MSP-ova. Tijekom ovog projekta uspostaviti će se dva zajednička prekogranična klastera - jedan u sektoru poljoprivrede i primijenjene nove tehnologije u poljoprivredi, koji će se nalaziti u Somboru i drugi u sektoru papirne industrije i strojarstva koji će se nalaziti u Belišću. 

Na uvodnoj konferenciji projekta CBC Clusters sudjelovale su i djelatnice BIOS-a Maja Galić, Jelena Simunić Iljkov, Tihomira Klobučar i Tatjana Čepo. 


Image
Image
Image
Image