News

Novosti

Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti

Arrow left long

Novosti

2020/03/13

KORONA VIRUS – obavijesti i preporuke

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

566b6a6a a419 4a9f aed9 73feb8957c51
566b6a6a a419 4a9f aed9 73feb8957c51

KORONA VIRUS – obavijesti i preporuke

NOVOSTI

2020/03/13

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

KORONA VIRUS – PREVENTIVNE MJERE GRADA OSIJEKA

Sukladno najavi predsjednika Vlade Republike Hrvatske nakon sastanka s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite – od ponedjeljka 16. ožujka 2020. obustavilo se na minimalno 14 dana održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece i brigu o njima dok će za one koji nemaju, pogotovo za prvo razdoblje, škole raditi. Također je naglašeno da nema potrebe za neproporcionalnim gomilanjem prehrambenih namirnica jer će sustav opskrbe nesmetano funkcionirati.

Grad Osijek odlučio je da u navedenom razdoblju ne će raditi Dječji vrtić Osijek, osim u iznimnim situacijama i to sukladno naputku koji vrijedi i za osnovne škole.

Osim navedenoga, Grad Osijek je poduzeo niz preventivnih mjera i preporuka koje obuhvaćaju: odgađanje planiranih javnih događanja, odgađanje tuzemnih i inozemnih putovanja koja nisu krajnje neophodna, preporuku da se telefonski kontaktira liječnik obiteljske medicine ili epidemiolog po povratku u Osijek iz Hrvatske ili inozemstva prije povratka na radno mjesto (radi dobivanja stručnih uputa) te redovno dezinficiranje javnih prometala GPP-a.

Grad Osijek također je odlučio ne izdavati dozvole za okupljanje, odnosno održavanje manifestacija na javnim površinama, odgoditi planirana okupljanja športskih, kulturnih i drugih udruga u prostorijama unutar sustava Grada Osijeka, što se posebice odnosi na prostore Gradske četvrti i mjesnih odbora. Tereni i dvorane bazeni kojima upravljaju Športski objekti također ne će raditi, sukladno preventivnim mjerama Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Vlade Republike Hrvatske, do daljnjeg.

Grad Osijek još je u srijedu 12. ožujka 2020. uputio 1. internu preporuku službenicima i djelatnicima te gradskim trgovačkim društvima i institucijama, gdje poziva na smanjivanje izravnog kontakta sa strankama i potiče da se svi povjereni radni zadatci, kada god je to moguće, obave telefonski ili putem elektroničke pošte.

Od četvrtka 19.3.2020., na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar. 

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodaje hrane za životinje, prodaje specijaliziranih ortopedskih pomagala i dr. Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Više informacija o koronavirusu na:

Službena stranica Vlade Republike Hrvatske za pravodobne i točne informacije o koronavirusu - https://www.koronavirus.hr/

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske - https://zdravlje.gov.hr/

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - https://www.hzjz.hr/

Ravnateljstvo civilne zaštite - https://civilna-zastita.gov.hr/

Hrvatska liječnička komora - https://www.hlk.hr/koronavirus-najnovije-informacije.aspx

Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. poduzeo je sljedeće preventivne i samozaštitne mjere:

  • Postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvima na ulaze objekata
  • Postavljeni plakati s informacijama o simptomima zaraze virusom COVID-19 i metodama sprječavanja zaraze izdan od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na oglasne ploče, web stranicu i društvene mreže Inkubatora
  • Komunikacija sa stanarima i ostalim korisnicima prebačena je na elektroničku poštu i komunikaciju putem telefona
  • Zatvoren Coworking prostor do daljnjega
  • Zatvoren Hardverski laboratorij do daljnjega
  • Svim stanarima koji mogu omogućiti svojim djelatnicima rad od kuće je preporučeno da to i učine
  • Otkazani najmovi konferencijskih dvorana do daljnjega

Priloženi dokumenti:

Plakat za javne prostore_ B1-COVID-19-1.pdf
Higijena ruku
Upute kod samoizolacije