News

Novosti

Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti

Arrow left long

Novosti

2021/05/26

HAMAG-BICRO, Zagrebačka banka i Ministarstvo turizma i sporta pomažu poduzetnicima u turizmu i sportu čije je poslovanje pogođeno COVID-19 pandemijom

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

3edb335c a969 4fca 9aa4 b9d4970a6740
3edb335c a969 4fca 9aa4 b9d4970a6740

HAMAG-BICRO, Zagrebačka banka i Ministarstvo turizma i sporta pomažu poduzetnicima u turizmu i sportu čije je poslovanje pogođeno COVID-19 pandemijom

NOVOSTI

2021/05/26

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Zagrebačka banka potpisali su Sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji bolesti COVID-19.

Ovim Sporazumom omogućeno je odobravanje novih kredita mikro, malim i srednjim poduzetnicima u Zagrebačkoj banci s ciljem pružanja podrške za očuvanje zaposlenosti, ublažavanje teškoća u poslovanju za vrijeme krize i stvaranja preduvjeta za što brži oporavak nakon krize. Potpore poduzetnicima će se dodjeljivati kao državna jamstva koja će pokrivati do 100 posto glavnice kredita za financiranje likvidnosti, ročnost od 1 do 6 godina.

Pravo na ovu potporu ostvarit će poduzetnici koji su pogođeni s manjkom likvidnosti i gubitcima u poslovanju uzrokovanim gospodarskim posljedicama bolesti COVID-19, odnosno poslovna im je aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljana tijekom pandemije.

Program je namijenjen poduzetnicima koji posluju u sektoru turizma, sporta i povezanih djelatnosti poput hotela, odmarališta, kampova i ostalih smještajnih objekata te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića. Potporu će moći ostvariti i putničke agencije i turoperatori, nautički čarteri, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

"Vjerujemo da će Zagrebačka banka, kao vodeća banka u Hrvatskoj, potpisom ovog Sporazuma omogućiti pristup financiranju velikom broju mikro, malih i srednjih poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed pandemije koronavirusa. Isto tako, ovim sporazumom upotpunjen je paket Covid mjera koje provodi HAMAG-BICRO s ciljem ublažavanja posljedica koje je pandemija ostavila na hrvatsko gospodarstvo", izjavila je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a. 

"Sklapanjem ovog Sporazuma s HAMAG-BICRO-om nastavljamo s pružanjem potpore svojim klijentima kojima je poslovanje pogođeno pandemijom bolesti COVID-19. Ovaj će Program poduzetnicima u sektoru turizma i sporta omogućiti pristup nužno potrebnim sredstvima za održavanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta", istaknuo je Spas Vidarkinsky, član Uprave Zagrebačke banke povodom potpisivanja ovog Sporazuma.

Ovaj sporazum nastavak je dugogodišnje uspješne poslovne suradnje HAMAG-BICRO-a i Zagrebačke banke koja traje više od dvadeset godina. Zagrebačka banka podržala je gotovo sve jamstvene programe HAMAG-BICRO-a, pa tako i one trenutno aktualne – ESIF Pojedinačna i Portfeljna jamstva, Jamstva za Ruralni razvoj i Jamstveni Program PLUS. Sporazum je na potpisivanje bankama poslan istovremeno nakon čega su ga potpisale sljedeće banke: Agram banka, Istarska kreditna banka, Hrvatska poštanska banka, Addiko bank, Sberbank, Banka Kovanica, Partner banka, Raiffeisenbank Austria, Slatinska banka, Kentbank, Podravska banka i OTP banka. Iz Agencije najavljuju kako očekuju potpisivanje sporazuma s drugim bankama te pozivaju da pratite službene internetske stranice HAMAG-BICRO-a.

Izvor: hamagbicro.hr