News

Novosti

Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti

Arrow left long

Najava događanja

2022/04/26

Poziv na besplatno predavanje "Društveno poduzetništvo - Kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća"

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

D6f5ab17 7b8c 41c3 8b50 55fcd6c61526
D6f5ab17 7b8c 41c3 8b50 55fcd6c61526

Poziv na besplatno predavanje "Društveno poduzetništvo - Kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća"

NAJAVA DOGAđANJA

2022/04/26

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Zadruga za etično financiranje i Zelena mreža aktivističkih grupa pozivaju Vas na predavanje pod nazivom "Društveno poduzetništvo - Kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća?" koje će se održati u četvrtak, 28.4.2022. u Poduzetničkom inkubatoru BIOS d.o.o. (J. J.
Strossmayera 341, 31000 Osijek, narančasta zgrada, prizemlje, konferencijska dvorana, ulaz s Kapelske ulice) s početkom u 13:00 sati.

Predavanje će održati Maja Weisglass, sociologinja i suosnivačica lokalne mreže ECG konzultanata, a u sklopu predavanja biti će predstavljeni i aktivnosti i poslovanje Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Globalna politika transformacije ekonomije i poslovanja prema načelima okolišne održivosti i pozitivnog utjecaja na zajednicu, proces je koji je na političkoj razini počeo usvajanjem Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, te se kroz cijeli set zakonodavnih politika
prenosi na uvjete poslovanja poduzetnika diljem svijeta. Europska unija, kao jedan od predvodnika tog procesa kroz svoje strategije zelene tranzicije, digitalne transformacije i uključivog razvoja, postavlja nove zahtjeve za rad svih poduzetnika te drugih javnih i
privatnih tijela.

Direktiva o nefinancijskom izvještavanju usvojena 2014. godine već sada uvodi obavezu izrade izvještaja o nefinancijskom učinku poslovanja za sve velike poduzetnike te za poduzeća u javnom vlasništvu. Ove godine usvaja se nova direktiva o nefinancijskom
izvještavanju, kojom će se obaveza 2027. godine dodatno proširiti na sve poduzetnike (osim mikropoduzeća). Osim zakonske obaveze, sustavno mjerenje društvenih i okolišnih učinaka poslovanja zahtjev je sve većeg broja kupaca, poslovnih partnera, javnih tijela te financijskih institucija u procesu odobravanja financiranja, te predstavlja nužnu investiciju poduzetnicima koji pripremaju svoje poduzeće za poslovanje u slijedećim godinama.

ECG (Economy for common good) metodologija mjerenja društvenih, ekoloških i gospodarskih učinaka poslovanja, koja će biti prezentirana na ovom predavanju, trenutno je najkompletnija i najrazrađenija metodologija s međunarodnim priznanjem i praksom kriterija koja trenutno postoji na europskom tržištu.

ZEF donosi konzultantsku uslugu prema društvenopoduzetničkom modelu, osposobljavajući ZEF mrežu konzultanata koja danas broji dvadesetak stručnjaka za izradu ECG nefinancijskog izvještaja za poduzetnike te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Ukratko ćemo objasniti proces izrade izvještaja, koji osim kvantificiranja utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima poslovanja. Utoliko, ova usluga namijenjena je i onima koji nisu dosegli standard, koji imaju želju ne samo opstati već i konkurirati na tržištu. ZEF je od 2021. punopravni član certificirane međunarodne mreže ECG konzultanata i službeno predstavničko tijelo za ECG metodologiju u Hrvatskoj.

Zadruga za etično financiranje zajedno s partnerskom organizacijom Zelenom mrežom aktivističkih grupa od listopada 2020. godine provodi projekt "eECONOMIJA" koji je sufinanciran putem Europske unije i Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog
programa Učinkoviti ljudski potencijali. Jedan od osnovnih ciljeva OPULJP-a je doprinos rastu zapošljavanja, dok su kroz poziv "Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I." financirane aktivnosti kojima je cilj razvoj postojećih društvenih
poduzeća/društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja. Slijedom navedenog, projekt eEconomija ima sljedeće ključne ciljeve:
● osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG)
● stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Projekt eECONOMIJA podrazumijeva i provođenje kampanje promidžbe i informiranja javnosti o važnosti mjerenja društvenog utjecaja te edukacije potrošača o načinu prepoznavanja društvenih poduzetnika, a upravo je nefinancijsko izvještavanje kroz
mjerenje društvenog utjecaja najjednostavniji način za transparetno informiranje potrošača o društvenom poslovanju, osobito kada se radi o međunarodno prepoznatoj metodologiji koju implementiraju nezavisni stručnjaci. 

COVID-19 NAPOMENA: Predavanje je ograničeno na 40 posjetitelja. Za sudjelovanje na predavanju nije potrebna COVID potvrda.