![News](/assets/photos/news-f792c273f8d2f5761f214c49d433e6d85a8bad824930b7c8cf949e8c1160490d.png)
Novosti
Novosti, najava događanja, bespovratne potpore, projekti
![Arrow left long](/assets/icons/arrow-left-long-1df69a30fc963530f5906b1da2178d3692d915ddb58b03098e671abff554a643.png)
Povratak
Najava događanja
2022/04/22
Saznajte više o emisiji stakleničkih plinova u okviru online okruglog stola od vrhunskih predavača
PIšE
![Logo grey](/uploads/post_author/image/1/logo-grey.png)
BIOS
PIšE
![Logo grey](/uploads/post_author/image/1/logo-grey.png)
BIOS
![4a850de9 4f74 4694 8367 bc92a28c74dc](/uploads/post/image/559/4a850de9-4f74-4694-8367-bc92a28c74dc.png)
![4a850de9 4f74 4694 8367 bc92a28c74dc](/uploads/post/image/559/4a850de9-4f74-4694-8367-bc92a28c74dc.png)
Saznajte više o emisiji stakleničkih plinova u okviru online okruglog stola od vrhunskih predavača
NAJAVA DOGAđANJA
2022/04/22
PIšE
![Logo grey](/uploads/post_author/image/1/logo-grey.png)
BIOS
PIšE
![Logo grey](/uploads/post_author/image/1/logo-grey.png)
BIOS
Prema izvješću "Cultivating our Climate" inicijative EIT Food, poljoprivredni sustavi odgovorni su za otprilike 30% ukupne emisije stakleničkih plinova u Europi. Ova brojka uključuje izravne emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede i korištenja fosilnih goriva u proizvodnji hrane i pića te neizravne emisije, koje su rezultat promjena u tlima i korištenja električne energije proizvedene iz fosilnih goriva, kao i emisije nastale u lancu vrijednosti. Izvješće "Cultivating our Climate" inicijative EIT food dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.eitfood.eu/landing/cultivating-our-climate.
Kada je riječ o poljoprivredi u srednjoistočnoj Europi, treba istaknuti da ona zaostaje za ostatkom gospodarstva u smanjenju emisija stakleničkih plinova. No, prema podacima statističkog ureda Europskih zajednica Eurostat, regija sjeveroistočne Europe smanjila je emisije stakleničkih plinova u vremenskom razdoblju od 2008. do 2020. godine. Među državama koje su u navedenom periodu smanjile emisije u poljoprivredi su Češka Republika, Slovačka, Rumunjska i Republika Hrvatska. Takve pozitivne promjene idu u prilog poboljšanja kvalitete zraka, života te smanjenju bolesti uzrokovanih onečišćenjem zraka.
O najnovijim spoznajama u području emisije stakleničkih plinova doznajte više od vrhunskih stručnjaka u okviru online okruglog stola u organizaciji TERA TEHNOPOLIS d.o.o. iz Osijeka. Okrugli stol pod nazivom "Utjecaj emisije stakleničkih plinova na poljoprivredno-prehrambeni sektor" organizira se u okviru programa EIT Food čije aktivnosti TERA Tehnopolis d.o.o. provodi od lipnja 2018. godine.
Okrugli stol održat će se na hrvatskom jeziku 28. travnja 2022. godine od 11:00 do 14:50 sati putem Zoom platforme, a gosti predavači bit će:
- prof.dr.sc. Miro Stošić – Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
- prof.dr.sc. Goran Kiš – Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
- dr.sc. Marija Romić – Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
- Bernarda Rožman – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH
- Ana Mandarić – Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša pri Energetskom institutu Hrvoje Požar
- Mihajlo Nagy – Eko-sustav d.o.o.
- sc. Branimir Kampl – Sano d.o.o.
- Tatjana Obučina – služba za zaštitu zraka i klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH
Dnevni red događaja možete pronaći ovdje.
Okrugli stol namijenjen je potrošačima, start-up tvrtkama, poljoprivrednicima, tijelima javne vlasti, visokoobrazovnim institucijama, poduzetnicima i svima onima koji se žele informirati o navedenoj tematici. Registracija na događaj je obavezna, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.
Priloženi dokumenti: