Projects

Naši projekti

Projekti u kojima smo sudjelovali ili trenutno sudjelujemo

Arrow left long

PROJECT

2019/06/03

Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters - CBC Clusters

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

C8e4d24a 9271 41e6 9023 14ee5c5e5efc
C8e4d24a 9271 41e6 9023 14ee5c5e5efc

Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters - CBC Clusters

PROJECT

2019/06/03

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Vodeći partner: Grad Sombor, LP 

Partneri na projektu: Nacionalna aliansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, PP1; Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, PP2;  Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., PP3; Lokalna razvojna agencija grada Belišća d.o.o., PP4.

Vrijednost projekta: 1.102.472,76 EUR

Iznos EU sufinanciranja: 937.101,83 EUR

Opis projekta:

Glavni izazov koji će se zajednički riješiti ovim projektom je nedostatak kvalificirane radne snage za mala i srednja poduzeća u dominantnim industrijama strojarstva u papirne industrije u Belišću i poljoprivrede u Somboru, zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti i malim potencijalom za inovacije. To će biti učinjeno stvaranjem dva zajednička prekogranična klastera - jednog u sektoru poljoprivrede i primjene novih tehnologija u poljoprivredi, koji će se nalaziti u gradu Somboru, i drugog u sektoru papirne industrije i strojarstva, koji će se nalaziti u gradu Belišću.

Budući da je glavni cilj ovog projekta stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast sposobnosti i razvoj potencijala zapošljavanja u okviru malih i srednjih poduzeća, glavna promjena koju će on donijeti je jačanje prekogranične suradnje između industrije, vlade, sveučilišta i civilnog društva uspostavljanjem dva zajednička prekogranična klastera, kojima će koordinirati institucije za podršku poslovanju, na području Sombora i Belišća.

Tijekom ovog projekta biti će uspostavljena dva, već spomenuta, klastera, predstavljeno inovativno mobilno i web rješenje i razvijen web alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji. Zajedno s tim, dvije zgrade biti će adaptirane i opremljene za potrebe prekograničnih klastera. Glavna ciljna grupa za ovaj projekat su mala i srednja poduzeća i organizacije za podršku poslovanju, ali i lokalne javne vlasti, sveučilište, interesne grupe i javnost.

Ovaj projekt olakšat će i značajno poboljšati saradnju i trgovinski tok između dva područja, omogućavajući malim i srednjim poduzećima da uspostave partnerstvo s dobavljačima komplementarne ponude i internacionaliziraju svoj tržišni asortiman.

Kako bi osnovani klasteri bili što uspješniji, u sklopu projekta jačat će se administrativni kapaciteti svih uključenih partnera - partneri na projektu posjetit će neke od primjera dobre prakse u zemljama u kojima su se isti pokazali uspješnima. Osim toga, organizirat će se edukativne, promotivne, ali i aktivnosti vezane uz infrastrukturu koja će biti podrška u razvoju klastera. 

Trajanje projekta: 1.6.2019.–30.11.2021. (30 mjeseci)

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Information on the project’s Priority Axis and/or Priority Axis icon: Enhancing competitiveness and developing business environment in the Programme area  - Informacije o ikoni prioritetne osi i/ili osi prioriteta projekta: Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području

Informacije o programu Interreg Croatia-Serbia 2014-2020: https://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/ 

Navedeni sadržaj je isključiva odgovornost Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.