Projects

Naši projekti

Projekti u kojima smo sudjelovali ili trenutno sudjelujemo

Arrow left long

PROJECT

2022/03/29

Smarter Amazon of Europe

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

59afa033 2a6d 49e3 842d a0d3254b9ef2
59afa033 2a6d 49e3 842d a0d3254b9ef2

Smarter Amazon of Europe

PROJECT

2022/03/29

PIšE

Logo grey

BIOS

PIšE

Logo grey

BIOS

Glavni cilj projekta SMARTER AoE je uspostaviti međunarodni ekosustav turističkih malih i srednjih poduzeća (MSP) u europskoj Amazoni (Amazona Europe - Mura-Drava-Danube Biosphere Reserve) i drugim rezervatima biosfere za promicanje društvenih, digitalne i ekološke inovacije kroz suradnju, izgradnju kapaciteta i digitalnu transformaciju.

Vrijednost projekta: 1,27 mil. EUR (od čega 390.000 € za izravnu financijsku potporu malim i srednjim poduzećima) 

Trajanje: 1.1.2022 - 30.6.2024 

Partneri na projektu:

Institut ISKRIVA, iskra za razvoj lokalnih potencijala (vodeći partner iz Slovenije)

RESULT d.o.o. (Slovenija)

Pomurski tehnološki park (Slovenija)

Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. (Hrvatska)

West Pannon (Mađarska)

Turistička organizacija Vojvodine (Srbija)

Institut za strateške studije i prognoze (Crna Gora)

Udruženje hotelske industrije Rumunjske (Rumunjska)

Bugarsko-rumunjska privredna komora (Bugarska)

Specifični ciljevi:

1) Stvoriti međunarodni digitalno podržan (postavljanjem online platforme) ekosustav turističkih malih i srednjih poduzeća u Amazonskoj Europi za promicanje društvenih, digitalnih i ekoloških inovacija i prijenos sustava na druge rezervate biosfere (BR) u Crnoj Gori, Rumunjskoj i Bugarskoj.

2) Poboljšati svakodnevno poslovanje malih i srednjih poduzeća (MSP) u turizmu razvojem digitalnog rješenja koje će olakšati B2B poslovanje i omogućiti mjerenje ekološkog otiska turističkih malih i srednjih poduzeća.

3) Jačanje digitalnih vještina i kompetencija malih i srednjih poduzeća osmišljavanjem i provedbom obrazovnog programa za mala i srednja poduzeća u turizmu.

4) Osigurati izravnu financijsku potporu za izgradnju kapaciteta u području digitalizacije, inovacija i pametnog turizma odabranim turističkim malim i srednjim poduzećima u europskoj Amazoni, s naglaskom na poboljšanju svakodnevnog poslovanja.

O regiji biosfere i projektu 

Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav predstavlja jedinstvene prirodne i kulturne vrijednosti koje su iznimne u Europi i predstavlja ogroman potencijal za razvoj održive, pametne i zelene turističke destinacije.

Projekt Smarter AoE nadopunjuje rezultate European AoE Bike Trail i Amazing AoE projekata, koji već udružuju snage kako bi poboljšali socio-ekonomsku situaciju europske Amazone (AoE), turističkog odredišta na području UNESCO-ovog rezervata biosfere u 5 zemalja Mura, Drava, Dunav, gdje se mala i srednja poduzeća u turizmu suočavaju s nedostatkom suradnje, digitalnih vještina i mogućnosti za inovacije. Projekt će poticati digitalizaciju i inovacije što će rezultirati boljom učinkovitosti i kvalitetom usluge, većim prihodima i manjim ekološkim otiskom, omogućujući turističkim malim i srednjim poduzećima rast i inovacije unatoč ograničenim resursima.

Oko 130 malih i srednjih poduzeća u turizmu uključenih u ekosustav Smarter AoE dobit će izravnu financijsku potporu za promicanje društvenih i ekoloških inovacija i/ili digitalne transformacije. Projekt će poboljšati i pojednostaviti svakodnevno poslovanje malih i srednjih poduzeća u turizmu razvojem digitalnog rješenja koje će olakšati B2B poslovanje. Projekt će povećati digitalne vještine i kompetencije malih i srednjih poduzeća osmišljavanjem i provedbom obrazovnog programa prilagođenog potrebama ciljnih tvrtki u turizmu. Projekt će podržati oko 20 tvrtki u razvoju novih poslovnih modela uz domaću i međunarodnu potporu i okupiti transnacionalne održive outdoor turističke proizvode, koji će se zajednički promovirati unutar međunarodne turističke destinacije Amazon of Europe. To će za mala i srednja poduzeća osigurati bolji pristup međunarodnim tržištima, više kupaca i više ponuda s višom dodanom vrijednošću. Projekt također smanjuje ekološki otisak. Mala i srednja poduzeća testirat će prototip alata za praćenje svojih glavnih ekoloških pokazatelja i bit će podržana za optimizaciju korištenja resursa i ekološki prihvatljivog učinka.

Kontakt:

Tihomira Klobučar (tihomira.klobucar@inkubator.hr)

Tatjana Čepo (tatjana.cepo@inkubator.hr)

Projekt je sufinanciran u okviru Programa Konkurentnost i mala i srednja poduzeća (COSME).

Grant Agreement number: 101038042

 

Image
Image